Jorine van Beek

JORINE VAN BEEK

Jorine van Beek studeerde Theaterkostuumontwerp aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Maastricht en aan de Wimbledon School of Arts in Londen. Al tijdens haar studie verruimde ze haar blik en ontwiep ze kostuums voor een aantal producties in Duitsland. 

Jorine van Beek ontwerpt voor zowel kleine als grote theater-, opera- en dansgezelschappen in Europa.

Ze ontwierp o.a. voor operagezelschappen als Theater an der Wien (AU), Staatsoper Hannover (DE), Opera Zuid, Combattimento Consort en Opera Nova Bydgoszcz (PL). Voor theatergezelschappen als de Toneelschuur, Toneelgroep Maastricht, Het Laagland, Artemis, Zeelandia, De Queeste (BE) en Braakland (BE) tevens voor dansgezelschappen als Krisztina de Châtel, Het Noord Nederlandse Dans (NND) en Gotra Ballet.

In 2006 werd ze genomineerd voor de Edmond Hustinxprijs voor beeldende kunst.

Werkbeschrijving:

De mens in haar riante verscheidenheid aan gedaantes, haar gevoeligheid, onbestendigheid en individualiteit fascineert mij. Ik hou van echtheid, van lelijkheid. 

Kwetsbaarheid en vergankelijkheid, maar bovenal theatraliteit spelen een grote rol in mijn werk. Bij het ontwerpen probeer ik een spanningsveld te creëren tussen de theatraliteit in het kostuum en de subtiliteit van het materiaal. Bij het ontwerpen laat ik me vaak inspireren door beeldende kunst, literatuur, maar ook door het alledaagse leven.

Het werken vanuit een concept is naar mijn gevoel cruciaal. Het vinden van een sluitend concept is vaak een als maar voortdurende zoektocht, zowel inhoudelijk als qua vorm. Uiteindelijk probeer ik een symbiose te creëren tussen een sterk concept en een krachtig beeld.